09.05.2023

Rust tulossa Windowsiin

Rust on loistava uusi kieli rautaa lähellä olevaan ohjelmointiin. Rustilla tehdyt ohjelmat ovat tehokkaita, virheettömiä ja ohjelmoinnissa voi käyttää korkeita abstraktioita. Eipä siis ole ihme, että myös Microsoft on alkanut käyttää sitä Windowsin ytimen kehityksessä.

Rusty Windows logo

Käyttöjärjestelmän tietoturvallisuuden johtaja David Weston vahvisti konferenssissa huhtikuussa 2023, että Windows 11:ssa tulee olemaan Rustilla kirjoitettua koodia viikkojen tai korkeintaan kuukausien päästä. Windows 11 preview -versiossa joitakin käyttöjärjestelmän osia on kirjoitettu uudelleen Rustilla.

Rust-koodin nopeus on ollut erinomainen, mitään huononnusta C++ -versioon Microsoft ei ole havainnut.

Microsoft kiittää Rustissa muistiturvallisuuden lisäksi mm. Result- ja Vec-tyyppejä, jotka tekevät APIeista helpompia ymmärtää. Rustin odotetaan tekevän Windowssista turvallisemman ja helpomman ylläpitää.

Jo syyskuussa 2022 Microsoft Azuren johtaja Mark Russinovich kertoi, että Microsoft on alkanut käyttää Rustia Azure-palvelimien kehityksessä. Kaikkien uusien projektien odotetaan käyttävän Rustia C/C++:n sijaan.

Ensimmäinen Microsoftin isompi Rust-projekti on ollut DWriteCore, joka on DirectWrite-kirjaston uusi versio. DirectWrite on Windowsin kirjasto, joka piirtää tekstin näytölle. Tällä hetkellä kirjastossa on 152 000 riviä koodia, josta 56 000 on Rustia. Tämänhetkinen kirjasto on 5 - 15% nopeampi kuin C++-versio. Kirjasto on jo nyt kehittäjien käytössä.

Toinen työn alla oleva kirjasto on Win32 GDI, joka on Windowsin graafinen kirjasto. Tästä 36 000 riviä koodia on kirjoitettu uudelleen Rustilla, mutta se ei ole vielä kehittäjien käytettävissä.

https://www.windowslatest.com/2023/05/02/windows-11-updates-booting-with-rust-refs-instead-of-ntfs-file-system

https://www.theregister.com/2023/04/27/microsoft_windows_rust