29.08.2021

Rust on loistava kieli sulautettuun kehityksen

Yksinkertaisesti Rustia voisi kuvailla ohjelmointikieleksi, jolla voi tehdä ohjelmia sulautettuun ympäristöön samalla tarkkuudella kuin C.

Mutta toisaalta kielessä on paljon korkeamman tason abstraktioita kuten iteraattorit. Ohjelmointi muistuttaa siksi tuottavuudeltaan esimerkiksi Python-ohjelmointia.

Tämän lisäksi Rustilla ohjelmointi tekee ohjelmista paljon luotettavampia. Rust poistaa C:tä kiusaavat muistinvarausvirheet.

Rustin merkittävin huono puoli on se, että se vaatii kieltämättä paljon osaamista. Se, että Rustilla voi ohjelmoida kaikki hienoudet tuntien on kuin pitäisi osata kaikki C:n hienoudet, Pythonin hienoudet ja sitten vielä kolmannes lisää.

Mutta kyllä Rustilla voi ohjelmoida sulautettuja järjestelmiä ilman hienoimpien piirteiden käyttöä. C-ohjelmoija voi tuntea olonsa Rustin kanssa kotoisaksi ilman kovin suurta uuden opettelua. Mutta silloin kyllä vain raapaistaan pintaa.

Rustissa kehittyneemmissä ominaisuuksissa ei ole kuitenkaan mitään liikaa, turhaa tai tarpeetonta.

Rust on vaikeudesta huolimatta rakastetuin ohjelmointkieli. Ne, jotka sitä käytävät eivät halua enää vaihtaa toiseen ohjelmointikieleen. StackOverflowin kehittäjien kyselyssä 2021 Rust oli rakastetuin ohjelmointikieli kuudetta vuotta peräkkäin. 87% Rustin käyttäjistä ei halua siirtyä mihinkään muuhun kieleen.

Rustin olennaisimmat ominaisuudet sulautetussa käytössä ovat:

Linkkejä